Spring naar content

Kyra Timmerman

Na haar studie psychologie aan de Rijksuniversiteit Leiden is Kyra Timmerman aan de slag gegaan gaan als officier bij het selectiecentrum van Defensie. Daarna heeft zij zich aangesloten bij leiderschapsinstituut De Baak. Sinds 2008 heeft Kyra een eigen coachpraktijk.

“Ofschoon ik bij de Koninklijke Marechaussee heb gewerkt, had ik altijd al een speciale band met mariniers. Ik wist aanvankelijk niet waarom, inmiddels wel. De oorlog heeft een grote rol gespeeld in ons gezin. Mijn moeder heeft als 6-jarig meisje oorlog op een traumatische manier ervaren. Haar vader, mijn opa, was marinier. De verhalen over WOII en de politionele acties in Indonesië raakten mij altijd diep; ze hebben mij in grote lijnen gevormd.”

Met haar Defensie-achtergrond vond Kyra later een betekenisvolle functie in een kliniek voor Posttraumatische Stressstoornis. “Spanning en trauma kunnen enorme blokkades opwerpen voor je functioneren. Inmiddels weten we dat trauma zelfs wordt doorgegeven aan volgende generaties, als het niet goed wordt behandeld.”

Kyra’s aanpak als coach en trainer is intuïtief en sensitief. “Maar ook heel praktisch,” voegt ze daaraan toe. “In ieders hoofd zitten overtuigingen, soms haaks op emoties. We luisteren meer naar de stemmen in ons hoofd dan naar wat ons lichaam vertelt. Dat wil ik graag omdraaien.

De meeste teams in willekeurige organisaties weten nauwelijks waar spanning, angst of onzekerheid zit onder collega’s. Dat wordt weggewuifd als ‘niet-zakelijk’. De visie die we bij Allied Forces delen, is dat je pas écht mooie resultaten kan behalen als er psychologische veiligheid is. Om als team optimaal te kunnen samenwerken, moet je jezelf en de ander door en door kennen.

Als teamfacilitator vergroot ik het bewustzijn van deze materie en hoe je daar als teamlid een actieve rol in kan spelen. We doorleven dit zelf (Allied Forces is immers ook een team) en bij de klanten voor wie we werken. Van dat werk word ik zó blij, dan bruis ik van de energie.”