Spring naar content

Carmen Altena

Als technisch bedrijfskundige koos Carmen al vroeg in haar carrière voor een afwijkend pad. Ze zocht avontuur en zingeving in een mooi logistiek project voor Artsen zonder Grenzen, dat ze liet sponsoren door haar toenmalige werkgever KPMG. Zo combineerde ze ‘hoofd’ met ‘hart’. Carmen kwam in Kenya en Sudan, waar ze werd geconfronteerd met oorlog, onveiligheid en machteloosheid. Daar besefte ze dat ze beter kon leren ‘voelen’, een life changing experience. En zo kreeg haar huidige loopbaan gestalte.

Carmen volgde een opleiding tot lichaamsgericht pshychotherapeut, daarna een opleiding tot Core Coach en ontwikkelde – mede door haar zoon met Downsyndroom – een sterk gevoel voor het onzichtbare, de energie in en tussen mensen. “Via het lichaam kwam ik in contact met mijn gevoel, zonder tussenkomst van het hoofd. Als trainer, holistisch/systemisch/energetisch coach en therapeut pas ik verschillende methodes toe, steeds om verbinding te maken tussen gevoel en verstand. En dat doe je met het hart. Wie zijn gevoel leert te vertrouwen, vergroot zelfvertrouwen en invloed. Waardoor je makkelijker, efficiënter en plezieriger kunt leven en werken. Het gaat er uiteindelijk niet om wat je doet, maar hoe je het doet.”

Met alle Allied Forces partners was er direct een klik, op heel verschillende manieren. “Wat ik het meest waardevol vind, is de waardering voor elkaar en de openheid voor andere zienswijzen. En de bereidheid om het eigen aandeel en blinde vlekken te onderzoeken en samen te groeien.

Dit is wat ik ook met teams en individuen doe. Ik lees de dynamiek en help zichtbaar en tastbaar te maken wat nog onzichtbaar, ontastbaar en onwetend is. Dit brengt voor teams en individuen vaak grote onzekerheid mee. Zeker omdat het hoofd dit (nog) niet kan begrijpen. Hierin leer ik mensen te vertrouwen zodat ze kunnen ontdekken en verdiepen. Dat is een voorwaarde voor wezenlijke groei.”