Spring naar content

Ankje Hovinga

Met haar ‘Fryske roots’ is Ankje een nuchtere bruggenbouwer, die de taal spreekt van de directeur en de werkvloer. Ze is als systemisch adviseur, procesbegeleider en coach betrokken bij Allied Forces. Volgens Ankje valt of staat alles met aandacht voor mensen, leiderschap en samenwerken.

Op zoek naar avontuur startte Ankje als onderofficier bij de Landmacht. En anderhalf jaar later al ging ze als leidinggevende op uitzending naar Albanië tijdens de Kosovo-oorlog. “Daar heb ik twee belangrijke lessen geleerd. De eerste is dat ik de waarde zag van ons werk: fundamentele hulp aan mensen die het keihard nodig hebben. Die betekenis zoek ik sindsdien in al mijn werk. De tweede les: Ik besefte hoe taakgericht ik was opgeleid en miste aandacht voor de menselijke kant: Hoe ga je met elkaar om? Daar wilde ik iets aan doen.”

Bij Defensie heeft Ankje vervolgens ruime ervaring opgedaan op het gebied van HRM, organisatiekunde (Msc.), cultuurverandering en sociale innovatie. Ankje zoekt altijd naar het grotere geheel en slaat bruggen naar andere werelden. Zo bouwde ze ook een netwerk op buiten Defensie en kwam bijvoorbeeld in contact met Allied Forces.

Ik zie in organisaties veel aandacht voor de zakelijke kant, een top-down manier en symptoombestrijding. Een vraag die mij bezighoudt is: Wat is hier echt aan de hand? Ik help patronen te ontrafelen, verbind de onderstroom met de bovenstroom en zoek mee naar een duurzame oplossing. Vanuit een systemisch perspectief verbind ik het individuele en groepsniveau naar de organisatiecontext. Die delen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.”

Over haar werk met Allied Forces zegt ze: “Ik help mee aan een gezonde, veilige en vitale werkomgeving. Waar het fijn werken is en waar mensen vanuit hun talent het meeste bijdragen aan de organisatiedoelen. We brengen een groot deel van ons leven al werkend door. Uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk het is dat je gelukkig bent in je werk. Dat je mag doen waar je goed in bent en waar je energie van krijgt.”

In haar vrije tijd leest, reist en sport ze graag. Ankje besteedt veel tijd aan vrienden en familie, luistert graag naar muziek, bezoekt concerten en werkt aan haar persoonlijke en professionele ontwikkeling.