Spring naar content

Blogs, Cases

Inspirerende durf én kwetsbaarheid

2 mei 2023

Op 23 april 2023 schreef de Nederlandse hardloopster Sifan Hassan geschiedenis door in Londen de eerste marathon van haar leven meteen te winnen. Ze werd in 2021 Olympisch weliswaar kampioen op de 5.000 en 10.000 meter, maar de 42 kilometer en 195 meter is een afstand van een totaal andere orde. Wat ligt er aan de basis van deze wereldprestatie, die bewijst dat ook het onmogelijk geachte mogelijk is?

Het moge duidelijk zijn dat Sifan een talent heeft voor hardlopen. Naast haar marathontitel in Londen en olympische titels in 2021 heeft de van oorsprong Ethiopische talloze Europese en wereldtitels behaald op de middellange en lange afstanden.

Maar naast dit talent valt nog een aantal zaken op. Om te beginnen haar kwetsbaarheid en bescheidenheid. Vooraf had ze aangegeven totaal niet te weten wat ze van de magische afstand moest verwachten. Ze kwam vooral om te leren. Ze vroeg zich ’s ochtends voor de start af waar ze in hemelsnaam aan begonnen was, en voelde spanning; iets waar ze normaal geen last van heeft. Ze had zelfs moeten overgeven. In de consternatie was ze vergeten haar been in te tapen. Voor Sifan mocht dit er allemaal zijn; ze hoefde het niet te verbloemen.

Tijdens de race volgde na 19 kilometer een flinke tegenslag. De kramp in haar linkerbeen was zo hevig dat ze tijdelijk moest stoppen om te strekken, met als gevolg een achterstand op de koplopers. Opgeven doet ze alleen als het echt niet anders kan, zo bleek al op de Olympische Spelen: Tijdens de 1.500 meter kwam ze ten val, maar ze stond weer op en won de race alsnog. Met haar doorzettingsvermogen kon ze in Londen na 35 kilometer weer aansluiten bij de kopgroep en uiteindelijk winnen met een fameuze eindsprint.

Wat nog het meest inspirerend is, is dat Sifan zich direct inschreef voor een marathon bij de wereldtop. Deze enorme blijk van durf laat opnieuw haar kwetsbaarheid zien. Ze kwam niet om te winnen, maar wilde zich gewoon meten met de besten en vooral ervaring opdoen en leren. Dat de Ramadan haar hele voorbereiding bemoeilijkte nam ze op de koop toe.